“Núcleos coloniais de imigrantes”


Je hoeft geen descendente holandês te zijn om op zondagochtend koffie te mogen zetten in “Ons Huisje” te Não-Me-Toque (RS). Het helpt anders wel als je met een Brasileiro holandês bent getrouwd. En hou je niet koffie, dan is er altijd nog chimarrão te krijgen.

Vanuit Não-Me-Toque ging de reis deze week verder naar Curitiba. Met dank aan consul Robert Willem de Ruijter en adviseur Isadora Pereira da Fonseca heb ik hier in de hoofdstad van Paraná nieuwe contacten kunnen leggen.
Na de lezing in het Museu Paranaense nodigde directeur Renato Augusto Carneiro de aanwezigen uit voor een bezoek aan de expositie over de vele koloniën van immigrantengroepen in Paraná: Duitsers, Italianen, Japanners, Oekraïners, Russen, Arabieren, Polen, Fransen én Nederlanders.

De reacties en gesprekken na afloop van de lezing bij het Instituto Hístorico e Geográfico do Paraná leverde eveneens stof tot nadenken. Hoe dan ook helpen deze presentaties mij scherper te reflecteren op de onderzoeksvragen.

Inspirerend was daarnaast ook het oral history interview dat ik had met Elisabeth Henderikx. Elisabeth was vier was toen ze met haar ouders, broers en zussen vanuit het Brabantse Someren-Heide naar Holambra emigreerde. Daarvandaan verhuisde het gezin eerst naar Jaú (SP) en vervolgens naar Lapa (PR) en zelf woont Elisabeth nu al jaren in Curitiba. Behalve dat ze wist te vertellen over de rol die de immigratie heeft gespeeld in haar persoonlijke leven en dat van haar familie, liet ze mij ook foto’s en andere tastbare herinneringen zien.

5 thoughts on ““Núcleos coloniais de imigrantes””

 1. Hoi Renate dank voor je bericht, je laat ons achterblijvenden weer even een kijkje in de wereld daar nemen. Je proeft, dat je er weer waardevolle contacten hebt en men jouw aandacht voor hun bestaan waardeert. Succes verder en geniet ervan!
  Lieve groet vanuit het bijna tropische Nederland, Els

 2. Hallo Renate , dank je dat ik een heel klein blikje mocht werpen in deze (voor mij) andere wereld. Het lijkt me heerlijk om daar te zijn.
  Wat een intrigerend onderwerp Ik ben heel benieuwd naar jou vele en ontdekkingen.
  Hartelijke groet, ik wens jou nog fijne/rijke weken in dit boeiende land.
  Dikke knuffel.
  Sylvia.

 3. Ik je texst hier gelezen Renate. Mooi gedaan hè?! Bedankt en sucess!
  Groetjes e abração. Goede reis !

 4. Lieve Renate ,

  Wat leuk dat je me deze link gestuurd hebt. Zo kan ik je ver weg toch een beetje volgen. Wat moet dat anders geweest zijn vroeger. .
  Fijn om een zoektocht te mogen maken door alle mooie en soms minder mooie verhalen heen. Lijkt me prachtig. Heb t goed daar!!
  Liefs, Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *