Christus de Verlosser in Rio de Janeiro

Beeld bij aankomst en vertrek

Van achter het bureau in Berg en Dal schrijf ik aan mijn proefschrift. Tussendoor lees ik in de jubileumuitgave over Holambra (Wijnen & Van der Knaap, 2012). Daarin is opgenomen een dagboekfragment uit 1950 van emigrant Ben Hulshof uit het Achterhoekse Zieuwent. Hij schrijft over de eerste kennismaking met zijn nieuwe vaderland Brazilië, hoe hij bij aankomst van de boot in spanning wacht op het wegtrekken van de wolken. Totdat opeens in volle glorie het standbeeld van Christus met uitgestrekte armen verschijnt. “Je wordt er stil van en moet het gezien hebben om dat te begrijpen. Hoog in de lucht en een lichtende wolk aan zijn voeten, alsof het beeld daarop stond. Op dat ogenblik besefte ik misschien voor het eerst, wat een mens toch een nietig wezen is. En ik heb stil mijn morgengebed gedaan en een gebed uit dankbaarheid voor allen aan wie ik dat verschuldigd ben en ook voor het goede verdere verloop.”

Het 38 meter hoge standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado in Rio de Janeiro dateert van 1931 en is wereldwijd het bekendste monument van Brazilië. Het behoort tot de zeven nieuwe wereldwonderen.

Een week geleden, op woensdag 18 september, miste ik in Rio het vliegtuig naar Amsterdam. In afwachting van de volgende vlucht maakte ik een wandeling door de buurt en tuurde ik vanaf het dak van het hotel naar hét monument. Het Christusbeeld dat ik met de camera vastlegde, werd een zoekplaatje. Maar het onverwachte uitzicht op dit ‘hoogtepunt’ in de Braziliaanse herinneringscultuur maakte me dolgelukkig. Ik voelde me dankbaar voor vier prachtige weken in Brazilië. Een mooier afscheid had het niet kunnen worden.

Zicht vanaf het dak van het hotel aan de Avenida Presidente Vargas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *